• Type:

Keti Koti

Share

Keti Koti (‘verbroken ketenen’) krijgt elk jaar meer aandacht in Nederland als viering en herdenking van de afschaffing van de slavernij. 2023 is een bijzonder herdenkingsjaar, omdat het op 1 juli 150 jaar geleden is dat de tot slaafgemaakten ook echt vrij waren. In 1863 werd de slavernij in Suriname en op de Nederlandse Antillen afgeschaft, maar tot 1873 stonden de slaafgemaakte mannen en vrouwen nog onder staatstoezicht. Via het START platform wil Verus scholen ondersteunen om ook aandacht aan het slavernijverleden te besteden. Daarom hebben we content rondom Keti Koti ontwikkeld, waarmee we leerlingen op een toegankelijke manier een inkijkje geven in de slavernijgeschiedenis van Nederland.

Organiseer een Keti Koti Trail

In een wandeling (door de school) krijgen leerlingen onderweg een paar korte video’s te zien van zes personages die verschillende perspectieven op het leven op een plantage in Suriname vertegenwoordigen. De personages zijn op allemaal zoek naar een verdwenen (tot slaafgemaakte) jonge vrouw en schetsen door hun verhaal ook hoe het leven voor de slaafgemaakten was.  De leerlingen worden aangespoord ook zelf na te denken over wat er kan zijn gebeurd met de verdwenen vrouw. Bij deze videocontent hoort een handreiking met basisinformatie over de slavernijgeschiedenis en gespreksvragen om na de wandeling het gesprek met de klas aan te gaan over het stuk en het slavernijverleden.

Onderaan deze pagina is de videocontent te vinden om deze trail en het gesprek op jouw school te organiseren. De video’s en handleiding zijn naar eigen inzicht in de klas via het digiboard of een online les te gebruiken. Op het Verus Facebook en Instagram account houden we je op de hoogte van de ontwikkelingen. Houd onze social media dus in de gaten en noteer de Keti Koti Trail rond 1 juli alvast in je agenda om met je school of klas te organiseren!

Download hier de handreiking

Reviews for Keti Koti

There are currently no reviews for Keti Koti
Scroll to top