• Type:

Advent

Share

De adventstijd – de vier weken vóór Kerst – is in de christelijke traditie een periode van verwachting, van uitzien naar het geboortefeest van Jezus als teken van hoop voor de wereld.

Verus en Uitgeverij Kwintessens willen PO scholen hoopvolle content voor advent aanbieden: een animatievideo met Nina in de hoofdrol, een meezing liedje en leuke werkvormen over de verhalenstad Bethlehem.

VO en MBO leerlingen dagen we uit om in aanloop naar Kerst na te denken over hun eigen leven, hun leefomgeving of de wereld te verbeteren. Met drie inspirerende videoportretten laten we zien waar leeftijdgenoten op hopen om de wereld te verbeteren. Met de bijbehorende handreiking kun je vervolgens met je leerlingen in gesprek gaan over hoe zij hun toekomst willen vormgeven.

Hiermee willen we leerkrachten en docenten ondersteunen om in deze periode toch hoop te houden met de klas en in de school.

Klik hier voor het PO materiaal

Klik hier voor het VO / MBO materiaal

Verhalenstad Betlehem (PO)

Een stad bestaat uit huizen, gebouwen en straten. Maar een stad is ook een verzameling van mensen en hun verhalen. In deze adventstijd maken de kinderen kennis met verhalenstad Betlehem. Het is een stad waar mensen toekomst hebben. Deze verhalen lopen uit op het kerstverhaal.

Week 1
We beginnen deze adventstijd met het verhaal van Ruth en een lied. Ruth en haar schoonmoeder Noömi komen met niets in Betlehem aan, maar ze vinden er een rijke toekomst. Ruth trouwt met Boaz en ze krijgen samen een kind. De kleinzoon van dat kind is koning David: een andere bekende inwoner van Betlehem. Hij groeit op als herdersjongen, maar wordt door de profeet Samuël tot koning van Israël gezalfd.

Maandag: zing het lied ‘Verhalenstad Betlehem’. Download hier de bladmuziek.

Woensdag: voorleesverhaal Ruth deel 1.

Vrijdag: lees het stripverhaal van Ruth en Naomi.

Week 2:

Maandag: lees het tweede deel van het verhaal van Ruth voor. Download hier ook een kleurplaat van Ruth in Betlehem.

Woensdag: voorlees verhaal over Ruth, deel 3.

Vrijdag: een kleurplaat Ruth en Boaz.

Week 3: kijk naar de animatie ‘Nina in de hoofdrol’

Week 4: vertel het kerstverhaal (content volgt z.s.m.)

Inspirerende wereldverbeteraars (VO / MBO)

De adventstijd – de vier weken vóór Kerst – is in de christelijke traditie een periode van verwachting, van uitzien naar het geboortefeest van Jezus als teken van hoop voor de wereld. Dat is een kwestie van goed kijken: wat zie je in de wereld om je heen gebeuren dat zou kunnen wijzen op het aanbreken van een nieuwe tijd, op een betere wereld die in aantocht is? Het betekent ook dat je wat je ziet, op waarde moet weten te schatten. Een baby in een voerbak in een armoedige stal is immers ook niet het meest voor de hand liggende teken van een nieuwe wereld.

In deze adventsperiode nodigen we je uit om met je leerlingen op zoek te gaan naar dat soort tekenen. We bieden daarvoor enkele werkvormen aan die je in de klas kunt gebruiken en die in de hele school kunnen doorwerken.

We laten ons inspireren door drie filmpjes met videoportretten van

  • jongeren die vertellen waarnaar zij uitzien voor zichzelf, andere mensen en de wereld
  • maatschappelijk betrokken ‘verkijkers’ die vertellen hoe de samenleving eruit ziet die zij voor ogen hebben

Download hier de handreiking voor het VO / MBO

Reviews for Advent

There are currently no reviews for Advent
Scroll to top